Noutăți

S. A. „CET-Nord” va procura gaze naturale de pe bursă

CET Nord și BRM East Energy, filială a Bursei Române de Mărfuri, au semnat vineri Convenția de participare la piețele spot și a produselor standardizate pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova, operată de BRM East Energy. Documentele în acest sens au fost semnate la 15 martie de către directorul general interimar al S.A. „CET-Nord", Marian Brînza, și directorul executiv al SRL „BRM East Energy", Ion Lupulescu.

Colaborarea între CET-Nord și BRM East Energy are ca scop principal dezvoltarea unor modele operaționale de  achiziționare a gazelor naturale într-o piață concurențială solidă, transparentă și nediscriminatorie.

În contextul semnării Convenției, Ion Lupulescu a subliniat importanța sistemelor de tranzacționare și de compensare interconectate în consolidarea cooperării între companii.

Directorul general interimar al S.A. „CET-Nord", Marian Brînza, a exprimat încrederea că această colaborare deschide noi oportunități pentru achiziția gazelor naturale la prețuri competitive.

BRM East Energy a fost înființată în anul 2021, ca societate înregistrată în Republica Moldova, având ca acționar Bursa Română de Mărfuri – cel mai vechi operator privat de piețe centralizate de tranzacționare a mărfurilor din România. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova a aprobat la 14.03.2022, funcționarea BRM East Energy ca operator al platformei de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova.

Prin extinderea prezenței sale pe piața Republicii Moldova, BRM contribuie la consolidarea securității energetice și la stabilirea unor prețuri optime pentru consumatorul final, contribuind astfel la prevenirea eventualelor crize pe piața de energie.
bursa1

bursa4