S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Noutăți

Oportunități de dezvoltare a proiectelor dedicate hidrogenului

S.A. „CET-Nord” a luat parte activă la Conferința „Green Hydrogen Energy Development in the Republic of Moldova: An Industry Development Plan and Prospects for Enhancing the Energy Security of the Country” organizată de Global Assist LLC, Congresul Național al Ucrainenilor în Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Ucrainei în Moldova. 

Evenimentul de referință a adunat specialiști și decidenți din domeniul energiei pentru a examina oportunitățile legate de hidrogenul verde ca sursă alternativă de energie. Conform Strategiei Europene a Hidrogenului, acest combustibil are potențialul de a înlocui gazele naturale în viitorul post-2035.

România și Ucraina au intenția de a dezvolta capacități de producție a hidrogenului, fapt reflectat în Proiectul Strategiei Naționale a Hidrogenului și în Planul de Acțiuni pentru implementare (2023-2030). În același timp, Republica Moldova și-a inclus viziunea asupra hidrogenului în Strategia Energetică 2050 și Planul Național pentru Energie și Climă.

Un moment de interes major în cadrul conferinței a fost prezentarea conceptului „H2U's Renewable Hydrogen Project”, ce urmează a fi implementat în orașul Reni din regiunea Odesa, Ucraina. Proiectul ambțios vizează construirea unei centrale de hidrogen regenerabil cu capacitatea de a produce 100 MW până în 2025, 200 MW până în 2027 și un impresionant 3000 MW până în 2035. Acest proiect este orientat spre generarea de energie electrică regenerabilă și hidrogen verde, cu scopul de a satisface cerințele Ucrainei și de a exporta surplusul în țările Uniunii Europene.

Participarea S.A. „CET-Nord” la această conferință reprezintă un pas important în angajamentul întreprinderii de a dezvolta, explora și integra potențialul  regenerabilelor, inclusiv a hidrogenului verde ca sursă de energie sustenabilă în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) și subliniază conștientizarea importanței cooperării între țări pentru a promova această tehnologie inovatoare.

 

Conferina Hidrogen 1

Conferina Hidrogen 2