S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Noutăți

CET-Nord lansează Faza II de modernizare a sistemului termoenergetic al mun. Bălți

CET-Nord a semnat astăzi contractul de consultanță cu consorțiul condus de compania „GMCS” a.s. (Cehia), desemnat câștigător urmare a licitației organizate în anul 2022 pentru servicii de consultanță în cadrul Proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți”.

Proiectul are drept scop creșterea calității serviciilor prestate locuitorilor din municipiu prin înlocuirea sistemelor învechite de distribuire pe verticală cu sisteme noi de distribuție pe orizontală a energiei termice cu contorizare individuală a apartamentelor, care va asigura confortul termic prin gestionarea individuală a consumului de energie termică și restabilirea serviciului de încălzire a apei calde menajere.

Investiția în valoare de 15.000.000 EUR reprezintă un împrumut BERD (8,5 mil. Euro), împrumut concesional oferit de Fondul Verde pentru Climă (1,0 mil. Euro), și o componentă pentru refinanțarea datoriei istorice față de furnizorul de gaze naturale în valoare de 5,5 mil. Euro.

Principala componentă investițională constă în instalarea punctelor termice individuale (PTI) în 166 blocuri locative și construirea rețelelor termice cu distribuție pe orizontală și de alimentare cu apă caldă menajeră în 296 blocuri locative, astfel, acoperind și blocurile locative în care au fost instalate PTI în cadrul Fazei I a proiectului.

În total se estimează că circa 2/3 din consumatorii din municipiul Bălți vor beneficia de aceste servicii.

Alte componente investiționale sunt destinate optimizării costurilor operaționale, controlului și monitorizării automatizate, creșterii duratei de exploatare a utilajelor și echipamentelor și reducerii pierderilor de energie termică:

- construcția unui acumulator de energie termică,

- modernizarea instalațiilor de tratare a apei în cadrul Secției Chimice;

- implementarea sistemului SCADA pentru distribuția agentului termic și furnizarea softului de modelare termohidraulică.

S.A. „CET-Nord” vizează constant eficientizarea și optimizarea tuturor proceselor de producere și activitate, astfel și-a luat angajamentul de a livra o performanță multidimensională, la aceleași standarde înalte și cu atenție permanentă în toate sferele sale de acțiune. 

 

 

 

 

3

 

 

IMG 6114

 

 

IMG 6169