S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Noutăți

CET Nord a organizat o vizită pentru liceenii din Bălți

Centrala Electrică cu Termoficare din municipiul Bălți (SA CET-Nord) a organizat o vizită pentru 35 de elevi ai liceelor M.Eminescu și D.Cantemir.

20190527 1

Serghei Macarov, șeful secției tehnică de producere le-a povestit liceenilor cum funcționează centrala electrică cu termoficare, care sunt procesele și cum sunt administrate ele. În cadrul vizitei la punctul principal de control, Serghei Macarov a demonstrat și cum este administrat întreg sistemul de aprovizionare cu energie termică a municipiului Bălți.

20190527 220190527 320190527 4

„Ce înseamnă această întreprindere strategică pentru orașul nostru? Faptul că fără ea, cca 100 de mii de oameni sau 70% din locuitorii celui de-al doilea oraș din Moldova ca mărime nu ar avea căldură în casă”, a spus Marian Brînza, Directorul General interimar al SA CET Nord, în cadrul întâlnirii cu liceenii.

„Ce este cogenerarea? Este procesul cel mai modern de producere a energiei electrice ca produs principal, iar energia termică este produsul secundar, care apare la răcirea vaporilor când aceștia trec prin turbine. În anul 2013 s-a decis modernizarea Centralei și am obținut un credit de la BERD de 7 milioane de Euro, însoțit de un grant de 3 milioane de la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). Din acești bani au fost instalate module de cogenerare echipate cu motoare termice cu funcționare pe gaze naturale. Asta a dus la o creștere a producției de energie electrică cu aproximativ 60%”, a mai adăugat Marian Brînza.

20190527 5

Vizita liceenilor la centrala electrică cu termoficare este parte a unei campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la importanța eficienței energetice și utilizării raționale a resurselor naturale, desfășurate în municipiul Bălți, de către CET Nord.

La finalul vizitei, liceenii au fost îndemnați, după absolvire, să studieze domeniul energetic, pentru că sunt așteptați la CET Nord, care le poate oferi locuri de muncă bine plătite, la una dintre cele mai performante centrale electrice din țară: „Sunt încrezut că fiecare dintre voi are un potențial, care poate fi crescut și un talent, care poate fi descoperit și valorificat. Sper vizita de astăzi să vă inspire, și vă așteptăm peste câțiva ani pentru a face parte din echipa noastră”, a spus Marian Brînza.

20190527 6