Noua Metodologie explicată de reprezentanții S.A. „CET-Nord”

„Metodologia privind repartizarea consumului de energie termică și a costului aferent acestui consum între consumatorii unui bloc locativ conectați la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică” a fost explicată de către reprezentanții S.A. „CET-Nord” în cadrul conferinței de presă realizată astăzi, 16.12.2022, fiind abordate și raționamentele care au fost reținute de Curtea Constituțională la adoptarea Hotării sale din 3 martie 2022.

Astfel, potrivit Curții Constituționale stabilirea unei obligații generale de achitare a serviciilor de încălzire (în mărime de 10%) fără a lua în considerare circumstanțele specifice ale cazurilor particulare - este neconstituțională, însă toți locatarii din cadrul unui bloc locativ au obligativitatea de a participa la cheltuielile comune de încălzire a blocului (spațiile locative și locuri de uz comun).

Având în vedere necesitatea modificării legislației în vederea individualizării consumurilor de energie termică directe și indirecte în spațiile locative și locurile de uz comun, Curtea Constituțională a emis o Adresă Guvernului, în rezultatul căreia a fost elaborată metodologia aprobată și aplicată prin ordinul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nr. 184 din 31.10.2022: https://cet-nord.md/ro/press-center/news/614-aprobarea-metodologiei-din-11-11-2022

Este de reținut, că respectiva metodologie prevede individualizarea la nivel de bloc a calculelor de repartizare a energiei termice și garantarea echității în facturile locatarilor din blocurile locative cu sistem colectiv de alimentare cu căldură în care sunt și apartamente debranșate.  Acest act normativ a fost elaborat în baza Studiului privind distribuția consumului de energie termică în clădirile rezidențiale în care există apartamente debranșate de la sistemul centralizat de căldură.