Sfaturi pentru economisirea energiei termice în blocurile multietajate

În cadrul campaniei naționale “Transformă consumul în economii durabile”, vă informăm cu privire la câteva sfaturi pentru economisirea energiei termice în blocurile multietajate:

1. Izolați locuința
Izolarea pereților, acoperișului și subsolului reduce pierderile de căldură și ajută la menținerea unei temperaturi constante în interior, contribuind la scăderea consumului de energie.

2. Schimbați ferestrele și ușile vechi
Înlocuirea tâmplăriei vechi cu ferestre și uși eficiente energetic previne pierderile de căldură și reduce infiltrațiile de aer rece.

3. Reglați corect sistemul de încălzire
Instalați un termostat programabil și setați temperatura între 18-25°C. Reduceți căldura pe timpul nopții sau când nu sunteți acasă. Folosiți capuri termostatice pentru calorifere, ajustându-le în funcție de nevoile fiecărei încăperi.

4. Eliminați aerul din calorifere
Verificați periodic caloriferele și eliminați aerul din sistemul de încălzire pentru a îmbunătăți circulația agentului termic și eficiența acestuia.

5. Folosiți recuperatoare de căldură în sistemele de ventilare
Recuperatoarele de căldură preîncălzesc aerul rece din exterior folosind căldura aerului evacuat, reducând astfel nevoia de energie pentru încălzire și păstrând locuința confortabilă.

Campania este organizată de CNED, cu suportul instituțional al Ministerului Energiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu ANRE a Republicii Moldova, ÎCS „Premier Energy Distribution” SRL, S.A. „Termoelectrica”, Î.S. „Moldelectrica”, UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, S.A. „Moldovagaz”, S.A. „CET-Nord” și S.A. „RED-Nord”.

Cned_carton_2.png