S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Noutăți

Facturi mai mici la căldura livrată de „CET-Nord” SA

Facturile la încălzire pentru luna ianuarie 2020 sunt cu 20 la sută mai mici comparativ cu  perioada analogică a anului trecut. Potrivit datelor statistice locuitorii municipiului Bălți conectați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică (SACET) vor achita în medie 28,04 lei pentru un metru pătrat sau cu 5,76 lei mai puțin decât în luna ianuarie 2019, în care prețul mediu a constituit 33,8 de lei/m2.

Analizând informația din graficul prezentat mai jos constatăm că locuitorii din Bălți în lunile precedente din sezonul curent de asemenea au plătit mai puțin cu aproximativ 25 % pentru încălzire.


Dacă e să comparăm două luni cu aceiași temperatură medie - 0℃ (martie 2018 cu ianuarie 2020), vedem că costul mediu pentru un metru pătrat de suprafață încălzită este mai mic cu 5,4% în luna ianuarie 2020 (vezi graficul de mai jos).

Acest lucru se datorează și faptului că angajații „CET-Nord” SA au intervenit la timp în situațiile în care a fost nevoie de a regla livrarea căldurii, în fiecare bloc locativ, în funcție de regimul termic solicitat de locatari.
Totodată, menționăm că în dependență de mai mulți factori, plata pentru încălzire în blocurile din oraș variază între 18 și 45 de lei/ m2.
Cel mai puțin pentru încălzirea centralizată vor achita pentru luna ianuarie locuitorii de pe strada Suceava 14 A - 18,85 lei/ m2. (cu 9,09 lei mai puțin decât media pe oraș).
Cel mai mult, peste 45 de lei/ m2 vor achita locuitorii din blocurile unde rata deconectărilor este de peste 60% și nu sunt întreprinse măsuri de conservare a energiei termice.
Pentru a beneficia de încălzire calitativă la costuri avantajoase se recomandă;
- de instalat în bloc PTI, care permite reglarea consumului de energie termică;
- de înlocuit sistemul de încălzire pe verticală cu cel pe orizontală, cu instalarea contoarelor individuale la energia termică pentru fiecare punct de consum;
- de efectuat lucrări de izolare termică a clădirii, schimbarea geamurilor și ușilor de la intrare în scară pentru a reduce la minim pierderile de căldură.
Pentru consultații detaliate cu privire la facturare, consumatorii pot suna la Call Centru CET-Nord, la numărul 0231 91 000.