S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Noutăți

Aspecte privind pregătirea sistemului de termoficare din municipiul Bălți pentru sezonul rece, abordate în direct la Radio Moldova

Pe data de 5 septembrie 2024, Directorul General interimar al S.A. “CET-Nord”, Marian Brînza, a participat în cadrul emisiunii „Spațiul Public”, moderată de Veronica Mungiu, la Radio Moldova. În cadrul discuției au fost abordate mai multe subiecte, printre care:

1. Pregătirea sistemului de termoficare din municipiul Bălți pentru sezonul rece:

Odată cu finalizarea sezonului rece 2023 - 2024, CET-Nord a început pregătirea pentru sezonul rece 2024 - 2025 și anume: repararea principalelor utilaje de producere (cazane, turbogeneratoare). De asemenea, a fost pus accent pe reparația echipamentelor auxiliare, cum ar fi pompele și utilajele din secția electrică și secția chimică. Lucrările sunt executate cu scopul reducerii pierderilor de energie pe partea de rețele termice. Au fost realizate testele hidraulice și au fost identificate și remediate aproape toate scurgerile din rețele. În ceea ce privește izolația termică, până în prezent a fost restabilit 90% din planul aprobat, ceea ce înseamnă că Societatea este bine pregătită să asigure o alimentare fiabilă cu căldură în sezonul de încălzire următor.
În prezent, continuă executarea probelor hidraulice a sistemelor de încălzire din clădiri.
Toate aceste eforturi sunt îndreptate către asigurarea confortului termic pentru locuitorii din Bălți în perioada rece care urmează, oferind servicii de calitate.

2. Numărul de consumatori conectați la sistemul de căldură centralizat:

În orașul Bălți, 765 de blocuri locative sunt conectate la SACET, ceea ce constituie circa 33 mii de consumatori casnici. În afară de ei, la sistemul de căldură centralizat mai sunt conectați și consumatori noncasnici: instituții publice și agenți economici.

3. Distribuția pe orizontală și alimentarea cu apă caldă:

În total, în perioada 2018-2024, la sistemul de distribuție pe orizontală a energiei termice au fost conectate 11 blocuri locative. Sunt înregistrate cereri încă de la 2 blocuri locative pentru a fi conectate până la sfârșitul anului curent.
În comparație cu sistemul vechi, sistemul nou, cu distribuție pe orizontală a energiei termice, permite un control mai bun al consumului individual, astfel subliniindu-se impactul pozitiv asupra consumatorilor finali prin utilizarea rețelei de apă caldă menajeră și facturarea mai echitabilă a energiei termice.