Repartizarea echitabilă a consumului de energie termică conform principiilor termodinamicii

În ultima perioadă, odată cu criza energetică, tot mai des discutăm despre încălzirea locuințelor din blocurile locative urbane. Pentru a face echitate în acest sens, în vara anului 2022 din fonduri europene s-a efectuat un studiu pe baza căruia a fost elaborată metodologia de repartizare echitabilă a consumului de căldură în locuințele în condominiu din blocurile locative.

În acest context, apar diverse întrebări presante, la care oamenii cer un răspuns.

De ce facturarea energiei termice diferă de la un bloc locativ la altul, chiar dacă la nivel constructiv blocurile sunt identice? Răspunsul la această întrebare se regăsește în principiile de bază ale termodinamicii, potrivit cărora transferul de căldură are loc sub influența unei diferențe de temperatură. Transferul de căldură are loc de la un sistem (obiect) cu temperatura mai înaltă spre alt sistem (obiect) cu temperatura mai joasă până la atingerea echilibrului termic, când  temperaturile a două corpuri sunt identice.

transefr_caldura.jpg

Aceste principii sunt valabile și pentru transferul de căldură în interiorul blocurilor locative, unde apartamentele care nu mențin temperatura normativă de minimum +18C primesc prin transfer căldură de la vecini, astfel majorând facturile acestora.

transfer1

Deci, pe de o parte, când în perioada rece a anului într-un bloc locativ, unele încăperi nu se încălzesc sau nu ating temperatura normativă de minimum +18C, va avea loc transferul de căldură de la toate încăperile alăturate, până când temperaturile lor nu se vor egala. Astfel, are loc fenomenul de consum energetic pe contul vecinilor, care achită facturi majorate nejustificat.

Acest fenomen are loc în orice tip de bloc locativ indiferent de tipul încălzirii. Deci, cu cât mai multe încăperi neîncălzite aveți în bloc, cu atât mai mult veți plăti pentru căldura consumată de vecinii care nu participă cu aportul său energetic în balanța energetică a blocului locativ.

Este important de menționat, că metodologia actuală prevede metode de repartizare între toți consumatorii din cadrul blocului locativ a consumului total de căldură, înregistrat de contorul instalat la nivel de bloc, fapt ce exclude obținerea de către furnizor a profiturilor nejustificate.