S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

MEDIA

DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU IGOR SAVIN, DIRECTOR TEHNIC AL „CET-Nord” SA

  1. Dacă ar fi să Vă autocaracterizați prin cinci cuvinte, care ar fi acestea?

Pe o persoană în funcție de conducere trebuie să o caracterizeze faptele, iar aprecierile trebuie să vină din partea colegilor, subalternilor și a conducerii. Un lucru pot spune, tot timpul am căutat să fiu corect în raport cu toți cei cu care am colaborat.

  1. „CET-Nord” SA trece printr-un proces de modernizare și eficientizare. Ce presupune acest proces și care vor fi avantajele lui pentru întreprindere și locuitorii din Bălți?

Fără modernizare nu este viitor, nu vom putea concura în condițiile economiei de piață dacă nu vom eficientiza activitatea, nu vom crește randamentul și calitatea în procesul de producere pentru a furniza un serviciu concurabil pe piață.

În anul 2020 „CET-Nord” SA a alocat 33,8 mil. lei pentru renovarea și modernizarea utilajului de producere și a rețelelor termice, dublu față de anul trecut. Pentru reparații capitale au fost preconizați 9,2 mil lei, pentru reparații curente 4,2 mil și puțin peste 20 de mil de lei au fost preconizați pentru investiții în dezvoltarea capacităților de producere.

Procesul de modernizare prin care trece „CET-Nord” SA în ultimii ani este unul complex, și ține nu doar de renovarea, modernizarea rețelelor și a utilajului de producere, dar și de implementarea unui sistem de management integrat, care va permite optimizarea proceselor și cheltuielilor. Acest lucru va duce la optimizarea costurilor de producere a agentului termic, a energiei electrice și la îmbunătățirea calității serviciilor prestate.

  1. Ce reprezintă în sine și care sunt avantajele sistemului de distribuție a căldurii pe orizontală bazat pe PTI (Punctul Termic Individual)?

Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) bazat pe PTI  este actualmente considerat a fi cea mai sigură şi eficientă metodă de încălzire şi preparare a apei calde. Punctul Termic Individual permite realizarea sistemului interior de încălzire pe orizontală cu montarea contoarelor individuale de căldură în fiecare apartament şi prepararea apei calde în casele de locuit.

Sistemul de distribuție pe orizontală se deosebește substanțial de sistemul existent (de distribuție pe verticală) prin faptul că magistralele interioare nu trec prin interiorul apartamentelor de la un vecin la altul, dar trec prin scara blocului locativ și fiecare apartament în parte este conectat pe orizontală la colectorul de etaj. Astfel, agentul termic se livrează la aceiași parametri calitativi pentru toate apartamentele blocului locativ indiferent de etaj, iar consumatorul are posibilitatea de a-și ajusta regimul termic în dependență de confortul personal. Alte avantaje ale acestui sistem sunt posibilitatea alimentării cu apă caldă în mod continuu și opțiunea de a conecta/deconecta căldura la necesitate independent de începutul/sfârșitul sezonului de încălzire.

Conform analizei evoluției consumului de energie termică în municipiul Bălți pentru ultimele trei sezoane de încălzire, publicate pe pagina web Consumul de energie termică este în scădere în mun. Bălți, în blocurile în care au fost implementate proiectele-pilot s-a înregistrat o eficientizare a consumului de energie termică de peste 35 la sută, față de consumul în sezoanele precedente.

Pentru aplicarea şi implementarea acestui proiect de reconstrucţie este necesar acordul în scris al tuturor proprietarilor de apartamente conectate la încălzirea centralizată.

Furnizorul de energie termică „CET-Nord” SA va studia fiecare solicitare în parte, va stabili modalitățile, termenii de realizare și va acorda suportul necesar pentru modernizarea sistemului de încălzire.

  1. Ce le puteți spune cititorilor noștri despre centrala nouă, care activează în regim de cogenerare?

În centrala nouă producerea energiei termice și electrice în cogenerare este bazată pepatru motoare cu ardere internă „Jenbacher” cu funcționare pe gaze naturale.

Pusă în funcțiune în noiembrie 2019, această centrală a asigurat creșterea producției de energie electrică cu aproximativ 60%, a oferit posibilitatea de a ajusta sarcina termică și a contribuit la reducerea consumului specific de gaze naturale și a emisiilor de bioxid de carbon. Toate acestea datorită volumului net superior de energie electrică produs în cogenerare comparativ cu volumul produs de centrala existentă.

Merită menționat faptul că flexibilitatea în ajustarea regimului de funcționare a centralei noi a permis reluarea, după mai mult de 20 ani de la sistare, a serviciului social important de livrare a energiei termice pentru încălzirea apei menajere. Mai multe instituții publice din Bălți deja beneficiază de acest serviciu și în prezent se execută studii de fezabilitate pentru un șir de alți potențiali consumatori.

  1. Care sfaturi oferite de părinți Vă servesc drept motto în activitate și în viață?

De la părinți am învățat că totul se obține prin muncă. Au insistat să merg să fac studii superioare. Am ajuns să studiez energetica, după ce am mers împreună cu un prieten la fratele său mai mare la Chișinău. El învăța în cel moment la Universitatea Tehnică din Moldova, pe atunci Institutul Politehnic Serghei Lazo, catedra Sisteme și reţele electrice, specialitatea – Inginer energetician.

Cel mai important lucru pe care l-am deprins de la ei este că orice nu s-ar întâmpla în viață, cel mai important e să rămâi „Om” și să-ți asumi doar acele angajamente pe care le vei putea duce la bun sfârșit.

  1. Am discutat cu unii oameni, care Vă cunosc în calitate de șef. Vă caracterizează drept un om de omenie și „de treabă”. Care sunt valorile și regulile de bază pe care trebuie să le aibă și să le respecte un conducător în activitatea sa profesională?

Un manager bun, trebuie să fie un bun profesionist, să aibă studii și experiența necesară în domeniul în care activează. Toate acestea se obțin prin muncă. Un conducător trebuie să fie corect cu subalternii. Din experiența mea pot să vă spun că angajații apreciază nu doar un lider bun, dar și persoana care găsește timp pentru a-i ghida, pentru a-i provoca. Un bun director este productiv și orientat spre rezultate. Angajații nu vor să lucreze pentru un șef leneș. Aceștia își doresc mai degrabă să fie parte a unei echipei care este productivă, de succes. Iar aceasta e dificil să se întâmple, atunci când însuși liderul de echipă nu setează tonul.

https://balti.orasulmeu.md/din-prima-sursa-interviu-cu-igor-savin-director-tehnic-al-cet-nord-sa/