S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

News

Vizita la Bălți a Ministrului Energiei

În data de 02.05.2024, conducerea Societății pe Acțiuni „CET-Nord” a participat la întrunirea cu Autoritățile Publice Locale, organizată cu ocazia vizitei la Bălți a Ministrului Energiei, Victor Parlicov. Principalele subiecte s-au axat pe provocările din sectorul termoenergetic, tranziția la energia verde și modalitățile de asigurare a eficienței și sustenabilității domeniului.

 Ministrul a punctat prioritățile pe domeniul eficienței energetice, precum și oportunitățile pe care le oferă Guvernul pentru sectorul public și cel privat. În acest context, Victor Parlicov a împărtășit celor prezenți prioritățile unor programe noi, implementate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), care vor permite accesarea finanțărilor pentru asigurarea performanței energetice a clădirilor din sectorul public, dar și a celor din sectorul rezidențial, care va acoperi până la 70% din totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificarea potențialului de energie regenerabilă.

În acest sens, Victor Parlicov a dat exemplul celei mai înalte clădiri din Bălți, un bloc cu 17 etaje, în care a fost modernizat sistemul de distribuție a agentului termic prin înlocuirea sistemului pe verticală pe un sistem pe orizontală. Ministrul a subliniat faptul că cele mai bune rezultate privind eficiența energetică sunt înregistrate în blocurile care au distribuție a încălzirii pe orizontală, și care au implementat măsuri de eficiență energetică (anvelopare) a clădirii, încurajând bălțenii să valorifice la maxim oportunitățile oferite de Ministerul Energiei și instituțiile specializate.

Menționăm faptul că S.A. „CET-Nord” implementează Proiectul „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți - Faza II”, care presupune instalarea Punctelor Termice Individuale (PTI) în 296 blocuri locative și trecerea la sistemul de distribuție a agentului termic pe orizontală. Conform statisticilor înregistrate în cele 11 blocuri modernizate, în funcție de specificul clădirii și de măsurile de eficientizare energetică întreprinse, după modificarea instalației de racordare au fost constatate reduceri între 10-30% per bloc, respectiv s-a diminuat și consumul facturat per apartament.

Sedinta_Ministru_1.JPG 
Sedinta_Ministru_2.jpg 
Sedinta_Ministru_3.JPG 
Sedinta_Ministru_4.JPG 
Sedinta_Ministru_5.JPG 
Sedinta_Ministru_6.JPG